XPRTZ Technology Radar vernieuwd

Geschreven door Martijn Spaan op

Deze zomer hebben wij stilletjes, op de achtergrond onze technology radar vernieuwd. In deze blog leggen wij op verzoek uit wat de veranderingen zijn, hoe we hiertoe gekomen zijn en hoe we vanaf hier verder gaan om te blijven vernieuwen.

Zelf reflectie

Ruim anderhalf jaar geleden hebben wij de eerste versie van onze technology radar uitgebracht en hoewel dit een goed beeld gaf van de technieken die wij graag gebruiken en belangrijk vinden, was er ook voldoende zelf kritiek op de inhoud en het proces om met vernieuwde inzichten een nieuwe start te maken.

Kwantiteit over kwaliteit

Hoewel de vorige versie van de radar boordevol met waardevolle items stond, waren daarnaast ook genoeg minder interessante open deuren aanwezig. Dat wij als experts op het gebied van Microsoft Technology gebruik maken van de nieuwste technieken zoals .Net Core 5 en daarbij .Net Framework aan het afzwaaien zijn, is eigenlijk logisch en is naar ons idee daarom ook niet interessant om überhaupt te vermelden op onze radar. Liever houden wij de focus op onderwerpen die niet zo impliciet zijn, maar wel belangrijk/ heel erg gaaf zijn om te vermelden.

One-and-done

Een ander punt van aandacht was het missen van een proces achter de technology radar. Na het uitbrengen van de eerste versie is er een tijd lang geen wijziging geweest, terwijl wij dat wel voor ogen hadden.

Nieuwe collega's, nieuwe inzichten

Verder hebben wij sinds het uitbrengen van de technology radar veel nieuwe .NET experts kunnen verwelkomen, stuk voor stuk gelijkgestemde vakgenoten met veel kennis, ervaring en vernieuwde inzichten. Om een beter beeld te geven van alle gave technieken die wij binnen onze groep hebben, gebruiken we de input van al onze collega's.

Er zat geen verhaal achter

Als laatste puntje van zelf kritiek is het gebrek aan verhaal achter de items op onze radar, de eerste versie bevatte enkel de namen, maar geen beschrijving of uitleg waarom wij deze items op de radar hadden geplaatst.

Al met al, vonden wij het tijd voor vernieuwing! Daarom...

Een nieuwe start

Aangezien we al gebruik maakten van de tools van Thoughtworks om onze technology radar op te stellen, zijn we ons ook gaan verdiepen hoe de inhoud van hun radar tot stand komt. We hebben vergelijkbaar een taskforce aangesteld die gezamenlijk de verantwoordelijkheid hebben om onze radar up-to-date te houden.

Voor de inspiratie en inhoud van de radar worden nog steeds alle collega's geraadpleegd, waarna tijdens een tweewekelijkse meeting wordt besproken en besloten welke wijzigingen zullen worden doorgevoerd. Hiervoor zijn een aantal richtlijnen opgesteld waaraan wij de inhoud willen laten voldoen. Zo willen we geen open deuren meer zoals .Net 5 op onze radar, maar alleen gave tools & technieken zoals Marten, Blazor en Dapr. We zullen niet meer vermelden dat wij gebruik maken van C# 9.0 maar juist ingaan op bepaalde gave of nieuwe aspecten van de taal zoals nullable reference types.

Eindresultaat

Hoewel de vernieuwde radar nog maar ¼ van het aantal items als voorheen bevat zijn ze per stuk wel inhoudelijk volledig uitgewerkt, met de juiste gedachte erachter en voldoen ze aan onze nieuwe richtlijnen. Ook het proces om te blijven vernieuwen is nu ingericht zodat we er zeker van kunnen zijn dat de inhoud up-to-date blijft met alles dat wij als XPRTZ belangrijk vinden.

Toekomstvisie

Naast het blijven vernieuwen van de inhoud van de radar, blijven we uiteraard verbeteringen doorvoeren in dit proces, waarbij we denken aan extra functionaliteit zoals een archief en zoekfunctie en willen we daarnaast meer controle gaan krijgen over de lay-out.

Ook onze release strategie zullen we blijven verbeteren, waarbij het streven is om nieuwe items of updates op bestaande items direct te kunnen releasen zodra deze zijn goedgekeurd.

Ik hoop dat deze punten een beter beeld op onze technology radar voor jou geven. Mocht je ideeën / verbeteringen en of andere vorm van feedback hebben, wij vinden het leuk kennis uit te wisselen dus horen dit graag!

Martijn SpaanMartijn is een .NET expert die streeft naar hoge kwaliteit software o.a. door Test-Driven Design. Momenteel werkt hij als software engineer aan een PWA bodemonderzoek bij TerraIndex.
← Terug
XPRTZ