XPRTZ Technology Radar

Geschreven door Joeri Lieuw & Dick van Hirtum op

Om richting te geven aan onze eigen kennisontwikkeling hebben wij als .NET experts vorig jaar onze 'XPRTZ Technology Radar' opgesteld. Deze technology radar helpt ons focus te leggen op tools, technieken, platformen, talen & frameworks, waarvan wij vinden dat iedereen deze moet kunnen dromen, waar we mee experimenteren, waar we ons in moeten verdiepen of… waar wij van vinden dat we afscheid van moeten nemen. Dit middel helpt ons onze klanten te adviseren om de beste keuzes te maken voor hun toekomstige applicaties.

Technology Radar Klik op de afbeelding (of hier) om naar de radar te gaan.

Kwadranten en ringen

De technology radar is onderverdeeld in kwadranten en ringen. De kwadranten representeren verschillende typen technologieën en technieken in de radar. De ringen geven aan in welk stadium van een adoptiecyclus wij vinden dat ze zich zouden moeten bevinden.

De vier kwadranten binnen onze Technology Radar zijn:

 • Languages & Frameworks: Programmeertalen en frameworks
 • Platforms: Systemen waarop je software kunt bouwen, draaien of uitrollen.
 • Tools: Componenten die je helpen om beter software te schrijven
 • Techniques: Softwareontwikkelprocessen voor het ontwikkelen van betere software

De vier ringen binnen onze Technology Radar zijn:

 • De Adopt ring bevat technologieën en technieken die volwassen en bewezen zijn. Wij adviseren deze te gebruiken binnen actuele projecten.
 • De Trial ring bevat technologieën en technieken die wat ons betreft dermate ontwikkeld zijn om in productie te gebruiken, maar wij wel adviseren voor projecten die een kleine mate van risico te kunnen dragen.
 • De Assess ring bevat technologieën en technieken die nog in een experimentele fase zitten en potentie hebben. Ons advies is om hier mee te experimenteren en allen in projecten te gebruiken die een groot risico kunnen dragen.
 • De Hold ring bevat technologieën en technieken die geen voorkeur genieten. Oftwel, wees deze te gebruiken bij nieuwe oplossingen.

Hoe gebruiken wij de radar?

De radar is in de eerste plaats een hulpmiddel om binnen XPRTZ richting te geven aan onze eigen kennisontwikkeling. De items op de radar zijn een afspiegeling van wat ons interesseert en waarvan wij denken dat we er moderne, toekomstvaste applicaties mee kunnen ontwikkelen die onze klanten écht helpen. We gebruiken de radar dan ook om te bepalen waar wij onze schaarse tijd in stoppen, of waarin juist niet. Als gevolg van deze radar hebben wij het afgelopen jaar onze interne kennissessies gericht op de volgende onderwerpen:

 • GraphQL
 • Blazor
 • gRPC
 • Terraform

Als gevolg gebruiken wij bijvoorbeeld GraphQL voor onze eigen website, zoals je in het vorige artikel van Maarten hebt kunnen lezen.

Kwadrant Languages & Frameworks

Daarnaast wordt de radar ook gebruikt om onze klanten aan te geven wat wij belangrijk vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de positie van .NET Core en .NET Framework in het "Languages & Frameworks" kwadrant: .NET Core hebben wij onder "Adopt" geplaatst, terwijl .NET Framework op "Hold" staat. Uiteraard willen wij hier niet zeggen dat alle .NET Core code per definitie beter is dan .NET Framework, maar dat als wij de mogelijkheid hebben voor een nieuw project we altijd voor de eerste zullen kiezen. .NET Core is namelijk meer geschikt voor cross-platform oplossingen en is lichter dan .NET Framework, waardoor het onder andere gemakkelijker in containers te gebruiken is.

Tot slot

De technology radar is uiteraard geen statisch document, het is voortdurend in beweging. Als we een nieuwe techniek, taal of tool ontdekken die we willen beoordelen, dan voegen we deze toe aan de radar. Na selectie organiseren wij een kennissessie of workshop om deze te evalueren. Ook bespreken wij de items op de radar regelmatig met elkaar naar aanleiding van onze ervaringen. Bij nieuw verworven inzichten, bijvoorbeeld door opgedane kennis tijdens een praktijkopdracht, of na het lezen van artikelen, bezoeken van conferenties, enzovoorts dan passen wij de positie op de radar aan.

Bezoek dus regelmatig onze radar om te weten hoe wij op dit moment denken over de technologie waar wij mee (willen) werken. Zie je iets op de radar staan waar je vragen over hebt, neem dan gerust contact met ons op. Als er iets is dat wij graag doen, dan is het delen, evalueren en leren over onze passie: kick-ass .NET oplossingen met de beste hedendaagse tools & technieken.

← Terug
XPRTZ