XPRTZ Technology Radar

Geschreven door Jasper Jak, Joeri Lieuw en Dick van Hirtum op

Om richting te geven aan kennisontwikkeling hebben wij als .NET experts onze 'XPRTZ Technology Radar' opgesteld. Deze technology radar helpt focus te leggen op tools, technieken, platformen, talen & frameworks, waarvan wij vinden dat iedereen deze moet kunnen dromen, waar we mee experimenteren, waar we ons in moeten verdiepen of… waar wij van vinden dat we afscheid van moeten nemen. Achter ieder item is beargumenteerd waarom wij het op deze plaats in de radar zetten. De inhoud is (en wordt nog) dieper en gelinkt naar artikelen / blog / etc.

Technology Radar Klik op de afbeelding (of hier) om naar de radar te gaan.

Kwadranten en ringen

De technology radar is onderverdeeld in kwadranten en ringen. De kwadranten representeren verschillende typen technologieën en technieken in de radar. De ringen geven aan in welk stadium van een adoptiecyclus wij vinden dat ze zich zouden moeten bevinden.

De vier kwadranten binnen onze Technology Radar zijn:

  • Languages & Frameworks: Programmeertalen en frameworks
  • Platforms: Systemen waarop je software kunt bouwen, draaien of uitrollen.
  • Tools: Componenten die je helpen om beter software te schrijven
  • Techniques: Softwareontwikkelprocessen voor het ontwikkelen van betere software

De vier ringen binnen onze Technology Radar zijn:

  • De Adopt ring bevat technologieën en technieken die volwassen en bewezen zijn. Wij adviseren deze te gebruiken binnen actuele projecten.
  • De Trial ring bevat technologieën en technieken die wat ons betreft dermate ontwikkeld zijn om in productie te gebruiken, maar wij wel adviseren voor projecten die een kleine mate van risico te kunnen dragen.
  • De Assess ring bevat technologieën en technieken die nog in een experimentele fase zitten en potentie hebben. Ons advies is om hier mee te experimenteren en alleen in projecten te gebruiken die een groot risico kunnen dragen.
  • De Hold ring bevat technologieën en technieken die geen voorkeur genieten. Oftewel, we proberen deze zo veel mogelijk te vermijden bij nieuwe oplossingen en gebruiken deze alleen als het echt niet anders kan.

Hoe gebruiken wij de radar?

De radar is in de eerste plaats een hulpmiddel om binnen XPRTZ richting te geven aan onze eigen kennisontwikkeling. De items op de radar zijn een afspiegeling van wat ons interesseert en waarvan wij denken dat we er moderne, toekomstvaste applicaties mee kunnen ontwikkelen die onze klanten écht helpen. We gebruiken de radar dan ook om te bepalen waar wij onze schaarse tijd in stoppen, of waarin juist niet.

Daarnaast gebruiken we de radar ook om aan de buitenwereld te laten zien hoe wij denken over de talen, tools en technieken waar wij mee werken. We zullen zeker niet alles wat we gebruiken op de radar zetten, dat is niet te doen. Maar als wij er erg enthausiast over zijn of juist vinden dat we er een interessante mening over hebben, dan zullen we dat op de radar aangeven.

Tot slot

De technology radar is uiteraard geen statisch document, het is voortdurend in beweging. Als we een nieuwe techniek, taal of tool ontdekken die we willen beoordelen, dan voegen we deze toe aan de radar. Na selectie organiseren wij een kennissessie of workshop om deze te evalueren. Ook bespreken wij de items op de radar regelmatig met elkaar naar aanleiding van onze ervaringen. Bij nieuw verworven inzichten, bijvoorbeeld door opgedane kennis tijdens een praktijkopdracht, of na het lezen van artikelen, bezoeken van conferenties, enzovoorts dan passen wij de positie op de radar aan.

Volg onze kanalen en/of bezoek regelmatig onze radar om te weten hoe wij op dit moment denken over de technologie waar wij mee (willen) werken. Zie je iets op de radar staan waar je vragen over hebt, neem dan gerust contact met ons op. Als er iets is dat wij graag doen, dan is het delen, evalueren en leren over onze passie: kick-ass .NET oplossingen met de beste hedendaagse tools & technieken.

Jasper JakEen energieke, open, mensgerichte en enthousiaste ondernemer. Jasper heeft XPRTZ opgericht met het doel een groep zakelijke vrienden te realiseren, waar een hoog niveau van kennis is en deze kennis wordt ontwikkeld en gedeeld.
Joeri LieuwJoeri, medewerker nummer 1 bij XPRTZ. More than meets the eye. Joeri zijn kennis gaat erg diep en met zijn rustige en professionele benadering een steady performer. Joeri werkt momenteel aan een gave opdracht bij Rabobank.
Dick van HirtumDick is een .NET expert met veel kennis van Design Patterns en Principles. Momenteel werkt hij als software engineer aan de Basisvoorziening Identiteitsvaststelling (BVID) bij de Nationale Politie.
← Terug
XPRTZ